Acnebehandeling, een mooie huid van binnen en van buiten

31 mei 2017

Heeft u als volwassene last van acne? U hoeft zich niet te schamen, want u bent echt niet de enige. Het is zelfs één van de meest voorkomende huidproblemen bij tieners en volwassenen. Maar desondanks is het erg vervelend en wilt u natuurlijk niets liever dan van die vervelende, opvallende acne afkomen. In dit artikel laten we u graag kennismaken met de oorzaken, mogelijke behandelingen en het resultaat.

Wat is acne?

Acne is een huidprobleem dat in de volksmond meestal puistjes wordt genoemd. Bij acne raken de talgklieren verstopt met als gevolg een vette, glimmende huid met puistjes. Verstopte talgklieren kunnen eenvoudig gaan ontsteken, zeker wanneer u er vaak aankomt of ze probeert uit te knijpen. Niet doen dus, want u beschadigt uw huidweefsel en krijgt eerder littekens.

Acne kan zich op uiteenlopende manieren uiten. Bij de een blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening in het gezicht (neus, voorhoofd, wangen). Deze pukkels en puistjes kunnen ook ergens anders op uw lichaam voorkomen, zoals de rug, schouders, de hals of de nek.

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van acne. Hieronder behandelen we een aantal oorzaken:

 • Uw huid is onder invloed van hormonen aan allerlei veranderingen onderhevig.
 • Contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken zoals cosmetica, oliehoudende of chloorhoudende producten.
 • Mechanische factoren door druk en wrijving van bijvoorbeeld de rand van een helm.
 • Bepaalde geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken.
 • Genetisch bepaald omdat andere familieleden ook last hebben van ernstige acne.
 • Ziekten van de geslachtsorganen.
 • Psychologische stress.

 

Oppervlakkige en onderhuidse acne

Acne ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. De één heeft last van oppervlakkige mee-eters en de ander van onderhuidse mee-eters. De papula (de rode of roze oneffenheid) en het puistje zijn vormen van oppervlakkige acne. Een cyste of abces is een dieper gelegen ontsteking met pus.

Omdat er zoveel verschillende vormen van acne zijn, zijn acnebehandelingen ook per persoon verschillend.

Waarom kan ik hier als volwassene nog last van hebben?

Bij sommige volwassenen ligt dit aan de hormoonhuishouding. Denk aan zwangerschap, de menopauze en medicatie. De overproductie van androgenen is een veroorzaker. Maar ook de ophoping van toxines in uw lichaam kan de oorzaak zijn. Dit wordt versterkt door onder andere de volgende factoren:

 • Problemen met uw spijsvertering, dit gaat vaak gepaard met een gezond voedingspatroon;
 • Een candida infectie;
 • Voedselintolerantie;
 • Overmatig veel stress.

 

Mogelijke behandelingen van acne

Zoals gezegd is een acnebehandeling per situatie en per persoon verschillend. Mogelijke behandelingen van acne zijn:

 • Het gebruik van gels of crèmes zoals lokale benzoylperoxidegel.
 • Medicijnen zoals lokaal aan te brengen antibiotica, een antibioticakuur tegen acne of een andere anticonceptiepil.
 • Een acnebehandeling begint met het reinigen van de huid, gevolgd door een peeling. Hierna gaan we aan de slag met een dieptereiniging en brengen we de huid tot rust met een masker. We sluiten af met een verzorgende crème.

Ga in geen geval zelf uw mee-eters of puistjes uitknijpen. Dit kan de situatie alleen maar verergeren. Ook heeft Evita Beauticenter de mogelijkheid een huidtherapie uit te voeren.

Het resultaat

Voor het gebruik van gels, crèmes of medicijnen moet u eerst langs de huisarts. Hij of zij schrijft u datgene voor wat past bij uw huidtype en persoonlijke situatie. Voor een acnebehandeling bent u bij Evita Beauty Center aan het juiste adres. Na wat voor acnebehandeling dan ook, zal uw huid rustiger worden en treden er minder snel nieuwe ontstekingen op.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een acnebehandeling in uw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We informeren u graag over een mooie huid, van binnen en van buiten.Naar overzicht