Bescherm uzelf goed tegen de zon

31 juli 2017

Na de lange donkere wintermaanden doen velen van ons in de zomer niets liever dan genieten van de zon. Daar is op zich niets mis mee, zolang u het maar veilig doet. De zon kan namelijk schadelijk zijn voor uw huid. Zeker gezien de hoge zonkracht die de laatste tijd is gemeten. Zorg er daarom voor dat u zichzelf altijd goed tegen de zon beschermt. Waarom dat zo belangrijk is? Dat leggen we u hieronder uit.

Wat doet de zon met uw huid?

De zon zendt UV-straling uit. UV-straling is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Als u uw huid niet voldoende tegen de zon beschermt, kan het teveel aan UV-straling ervoor zorgen dat uw huid verbrandt. Dat is niet alleen heel pijnlijk, maar ook schadelijk voor uw huid. Hoe vaker uw huid is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Iets minder schadelijk, maar wel een veel gehoorde klacht, is dat de huid na het zonnen vaak erg droog aanvoelt.  

UV-straling zorgt er ook voor dat elastinevezels in de huid afbreken. Hierdoor verliest de huid zijn soepelheid en veerkracht. De huid maakt nieuwe elastine aan, maar als de afbraak sneller gaat dan de aanmaak, wordt de huid slap en ontstaan er rimpels. Het verouderingsproces van uw huid wordt als het ware versneld.

Wat is UV-straling en wat doet het?

UV-straling is de afkorting van ultraviolette straling en kan in drie soorten worden onderverdeeld: UV-A, UV-B en UV-C. De dampkring rondom de aarde, met name de ozonlaag, houdt de UV-straling van de zon grotendeels tegen. Daarom haalt UV-C, de krachtigste UV-straling, de aarde niet. UV-B wordt grotendeels tegengehouden, maar kan bij onbewolkt weer toch de aarde halen. UV-B is meteen ook de straling waar we voor op moeten passen. Het is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker. UV-A dringt vrij makkelijk door tot de aarde en is het minst schadelijk van de drie. Maar dat wil niet zeggen dat een hoge dosis UV-A niet schadelijk kan zijn.

Hoe kunt u uw huid beschermen tegen de zon?

De makkelijkste manier om te voorkomen dat u verbrand en er vervroegde huidveroudering optreedt, is door UV-straling op uw huid te voorkomen. Tussen twaalf en drie uur ‘s middags is de zonkracht het hoogst en kunt u het beste uit de zon blijven. Gaat u toch de zon in, zorg er dan voor dat u altijd zonnebrandcrème op uw huid smeert. Kies het liefst voor een zo hoog mogelijke beschermingsfactor, zeker als uw op vakantie lange tijd achter elkaar in de zon zit. En vergeet ook niet om u regelmatig opnieuw in te smeren, zeker als u in het water bent geweest.  

Waar is de zon wel goed voor?

UV-straling is niet alleen maar slecht. Om Vitamine D aan te maken heeft het lichaam UV-straling nodig. En Vitamine D hebben we weer nodig voor gezonde botten en het opnemen van calcium uit melkproducten. UV-straling kan ook een ontstekingsremmende werking op de huid hebben. Bij eczeem en psoriasis kunnen met UV-lichttherapie goede resultaten worden behaald.

Hoe kun je veilig bruin worden?

We snappen heel goed dat je zomers toch een beetje bruin wilt worden. Door je goed en regelmatig, met een liefst zo hoog mogelijke factor, in te smeren met zonnebrandcrème kun je toch veilig bruin worden. Smeer je altijd een half uur voor je zon ingaat al in. Vermijd de zon op de heetste momenten van de dag en draag beschermende kleding als je je nog niet hebt ingesmeerd. Draag ook altijd een petje of hoedje, want ook je hoofdhuid verbrand sneller dan je denkt. Daarnaast zorg je er zo voor dat je gezicht beter beschermt is tegen de zon. Vergeet ook een goede zonnebril niet. Ook je ogen kunnen door de UV-straling beschadigen. Daarnaast is de huid rondom je ogen extra gevoelig voor verbranding.

Gevolgen onbeschermd zonnen

Heeft u in het verleden veel onbeschermd van de zon genoten en ondervindt uw huid daar nu de gevolgen van? Of heeft u wel goed gesmeerd, maar voelt uw huid evengoed erg droog aan? Dan kunnen de verschillende huidbehandelingen van Evita uitkomst bieden. Een rimpelbehandeling met endermolift is heel geschikt voor de huid die door de zon eerder is verouderd. En met een complete gezichts- en schoonheidsbehandeling kunt u de vochtbalans na het zonnen weer op peil brengen, waardoor uw huid niet langer droog aanvoelt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op of maak direct online een afspraak. Wij helpen u graag bij al uw huidproblemen.Naar overzicht