Het Botox-taboe: wat is botuline toxine precies? Evita legt uit.

23 januari 2017

Botuline toxine, nog nooit van gehoord denkt u zeker. Toch wel, omdat je het kent onder de merknaam Botox. Maar wat is botuline toxine nu precies en is het nou schadelijk of niet?

Een natuurlijk eiwit

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit dat zenuwcellen beïnvloedt. Als je botuline toxine injecteert dan verliest het spiertje tijdelijk zijn kracht. Veel rimpels (zoals ‘kraaienpootjes’ rondom de ogen) worden namelijk veroorzaakt door het (on)bewust aanspannen van de spiertjes. Door de botuline toxine kunnen deze spiertjes zich niet meer aanspannen en blijft de huid dus glad.

Cosmetische en medische doeleinden

Onderzoek naar dit eiwit gaat terug tot in de 19e eeuw. Het duurde alleen een paar 100 jaar voordat men het wist te gebruiken voor medische en cosmetische doeleinden.

De cosmetische doeleinden kennen we, maar men gebruikt het ook voor medische doeleinden. Met botuline toxine behandelt men ook zaken als migraine, spanningshoofdpijn, tandenknarsen en overmatig zweten. Deze ziektebeelden en klachten hebben immers allemaal te maken met een verhoogde spierspanning. De huisarts kan in zulke gevallen dus botuline toxine aanraden.

Botuline toxine is onschadelijk

De medische doeleinden bewijzen meteen dat botuline toxine onschadelijk is. Waarom zou een huisarts het anders aanraden? Sowieso blijft dit eiwit niet voor altijd in het lichaam. Na zo'n drie tot vijf maanden herstelt de spier zich weer volledig. Herhaling, of het tegen rimpels is of tegen medische klachten, is daarom noodzakelijk. Wel is het zo dat als u de botuline toxine-behandeling regelmatig herhaalt, de werking van de stof steeds langer duurt.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Een veelgestelde vraag is of een behandeling pijnlijk is. Het antwoord is kort en duidelijk: nee. Je voelt er weinig van en het stelt weinig voor. De specialist onderzoekt eerst heel nauwkeurig waar het spiertje zit. Daarna injecteert de specialist met verschillende, ondiepe prikjes botuline toxine in het spiertje.

Botuline toxine is een simpele standaardbehandeling

Een botuline toxine-behandeling is anno 2017 zo normaal geworden dat het inmiddels net zo gewoon is om te doen als bijvoorbeeld een manicure. Om die reden is het injecteren van botuline toxine tegenwoordig ook een simpele standaardbehandeling voor specialisten. Veelal staat u binnen een half uurtje alweer buiten.

Bent u benieuwd naar een botuline toxine-behandeling? Of heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Evita of maak gewoon meteen een afspraak op evitaonline.nl.Naar overzicht