Oedeemtherapie vermindert uw zwellingen aanzienlijk

07 juni 2017

Heeft u last van een overmatige ophoping van vocht in bijvoorbeeld uw voeten, enkels, armen, benen of buik? Dan spreekt men van oedeem. Benieuwd naar wat oedeem precies is, de bijbehorende oorzaken en de behandelingen? Lees dan dit artikel van Evita Beauty Center.

Wat is oedeem eigenlijk?

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel. Oftewel een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich onder andere in het gevoel van stuwing of spanning van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Verschillende vormen oedeem

Er zijn verschillende vormen van oedeem bekend:

 • Lymfoedeem is een vorm van oedeem als aangeboren aandoening, nadat de lymfklieren zijn verwijderd door een operatie of als complicatie na bestraling.
 • Veneus oedeem als gevolg van trombose of een operatie aan de bloedvaten. 
 • Lipoedeem is een ongelijke verdeling van vet over het hele lichaam.

 

De oorzaken van oedeem

Oedeem is bijna altijd een symptoom van een andere ziekte. Een aantal aandoeningen waarbij oedeem kan voorkomen zijn:

 • hartfalen;
 • nierziekten;
 • leveraandoeningen;
 • een verslechterde bloedafvoer door bijvoorbeeld trombose of ouderdom;
 • beschadiging of blokkade van de lymfevaten;
 • beschadigde bloedvaten;
 • ondervoeding, ook wel bekend als hongeroedeem.

 

Wat zijn de symptomen?

Hoe kan ik oedeem herkennen, wat zijn de symptomen?

 • Gewichtstoename is een bekend symptoom. Meer vocht in uw lichaam, betekent dat u  zwaarder wordt.
 • Bij oedeem in de benen, enkels of voeten blijft er vaak een putje achter nadat u enige tijd op de gezwollen plek hebt gedrukt.
 • Bij longoedeem zijn de symptomen hoesten en kortademigheid.

 

Wat houdt oedeemtherapie in?

Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een soort massagetechniek die het vochtafvoerende systeem bevordert. De techniek is gericht op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Manuele lymfedrainage zorgt er dus eigenlijk voor dat het vocht in uw lichaam wordt omgeleid, om de kapotte lymfevaten heen. Eén behandeling kan al een verschil maken.

Compressietherapie

Om het verschil wat manuele lymfedrainage heeft gemaakt te behouden, wordt er meestal compressietherapie gegeven. Door middel van het aanleggen van zwachtels of bandages wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. 

Wanneer de omvang van het been of de arm stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie

Oefentherapie zorgt ervoor dat de functie van uw getroffen ledematen weer verbetert. Want in veel gevallen zorgt oedeem ervoor dat er een bewegingsbeperking ontstaat, waardoor bewegingsomvang en spierkracht afnemen.

Lymfetaping

Bij lymfetaping wordt gebruik gemaakt van een tape met een liftende werking. Hierdoor verbetert de onderhuidse circulatie en wordt de afvoer van lymfevocht bevorderd.

Het resultaat

Aangezien oedeem meestal onderliggend is aan een andere ziekte, zal de behandeling van oedeem de oedeem nooit helemaal verwijderen. De zwelling en dus de pijn wordt wel verminderd, maar verdwijnt nooit als de oorzaak niet wordt aangepakt. 

Bij Evita Beauty Center kunnen we u helpen met verschillende behandelmogelijkheden van oedeemtherapie. Samen gaan we op zoek naar de beste behandeling in uw specifieke situatie. Neem contact met ons op.Naar overzicht